Το σπουργιτάκι - Gorky, Maxim, 1868-1936 (Σύγχρονη εποχή, 1985)
Ο μεγάλος Μαξίμ Γκόρκι, ο θεμελιωτής της λογοτεχνίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και γενάρχης της σοβιετικής λογοτεχνίας, αφήνει όλη του την τρυφερότητα ν' αναδειχτεί μέσα από Το σπουργιτάκι. Πρόκειται για την ιστορία του Πούντικ, ενός σπουργιτιού, που αμφισβητεί -όπως όλα τα παιδάκια- τη γνώση της μαμάς του και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Θα καταλάβει όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, μόλις η μαμά του το γλιτώσει από τα νύχια μιας λαίμαργης γάτας..