Χλωριάδα : μια ραψωδία της χλωρίδας : οικολογικό μυθιστόρημα - Γκίκας, Γιώργος Δ., 1935- (Παρασκήνιο, 1991)
Φωνές, εκατομμύρια φωνές από τη μεγάλη Μητέρα. Το Χορτάρι αρνείται να μπει στη τροφική αλυσίδα. Το Σιτάρι εύχεται να μη πεστωθεί ποτέ ο καρπός του. Οι Κερασιές παρακαλούν να πέσει πετροχάλαζο να σπάσει τα τσαμπιά με τα αγίνωτα κεράσια. Οι Ελιές ικετεύουν τις καταιγίδες να ξεσπάσουν στην εποχή της άνθησης. Τα Χόρτα απαιτούν να μη φθάσουν ποτέ τσο πιάτο των ανθρώπων. Τα Δάση φωνάζουν τρομαγμένα κι αρνούνται να φορέσουν τον πύρινο μανδύα των εμπρηστών. Φωνές, από την Χλωρίδα και την Πανίδα σε μια παγκόσμια διαμαρτυρία. Ας την ακούσουν πρώτοι οι Έλληνες!