Παιχνίδι χωρίς κανόνες - Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια, 1930-2016 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Συλλογή περιστέρια, 1987)
Το 1960 έγινε συμφωνία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και της ελληνικής κυβέρνησης για "φιλοξενία" εργατών. Η μεγάλη μετανάστευση, το δουλεμπόριο του 20ου αιώνα, άρχιζε για τη χώρα μας. Ο Βαγγέλης φύγει κρυφά από το χωριό του, ξεγελασμένος από τις υποσχέσεις μεγάλης ζωής, εύκολου πλουτισμού..