Ρήγας Βελεστινλής : αγωνιστής και εθνεγέρτης - Μαρρές, Γιάννης Αθ., 1925-2003 (Νεανική Λογοτεχνία : Μορφές της Ιστορίας ;, 1990)
Ο Ρήγας Φερραίος ή Βελεστινλής γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757. Το πραγματικό του όνομα είναι Αντώνιος Κυριαζής. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του, πήγε στη Ζαγορά του Πηλίου και έπειτα στα Αμπελάκια και φοίτησε στα εκεί σχολεία. Αργότερα έφυγε για το Βουκουρέστι, όπου φοίτησε σε ανώτερες σχολές, έμαθε ξένες γλώσσες και διορίστηκε γραμματέας του Έλληνα ηγεμόνα της Βλαχίας Μαυρογένη. Την εποχή αυτή κηρύχτηκε η Γαλλική Επανάσταση. Ο Ρήγας άρχισε να γράφει με σκοπό την πνευματική ανύψωση των υπόδουλων Ελλήνων. Στην Βιέννη εξέδωσε την περίφημη "Χάρτα". Από την Βιέννη με επτά συντρόφους του πήγε στη Τεργέστη. Είχε σκοπό να συναντηθεί με το Ναπολέοντα και έπειτα να κατέβει στην Πελοπόννησο για να κηρύξει την Επανάσταση. Οι σκοποί του όμως προδόθηκαν και η αυστριακή κυβέρνηση τον συνέλαβε και τον παρέδωσε στους Τούρκους.