Οι βαλκανικοί λαοί : από την τουρκική κατάκτηση στην εθνική αποκατάσταση, 14ος- 19ος αι. - Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, Μαρία (Βάνιας, 1991)
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η ιστορία των Βαλκανικών λαών κατά τους νεώτερους χρόνους, από την τουρκική κατάκτηση ώς την εθνική τους αποκατάσταση. Εξετάζονται οι γενικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χερσόνησο του Αίμου κατά τους πρώτους κυρίως αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας, καθώς και η οικονομική και πνευματική ανάπτυξη, διαδικασία που άρχισες το 18ο αι., σε συνάρτηση με τις οικονομικές δραστηριότητες, τα πολιτικά γεγονότα, τις κοινωνικές εξελίξεις και τις ιδεολογικές τάσεις του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.