Το μυστήριο της πίστης : εισαγωγή στην ορθόδοξη θεολογία - Alfeyev, Hilarion, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, 1966- (Εν Πλώ, 2014)
Βασισμένη στην πνευματική εμπειρία, η ορθόδοξη θεολογία παραμένει ζωντανή και δραστήρια στις ημέρες μας όχι λιγότερο από όσο ήταν εκατοντάδες έτη πριν. Τα ίδια ερωτήματα πάντοτε ετίθεντο και τίθενται ενώπιον του ανθρώπου. Ο χριστιανισμός δεν αγωνίζεται να βάλει την καταληκτική τελεία, εξαντλώντας τάχα όλα τα ερωτήματα του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα, που ξεπερνά τόσο πολύ όλα όσα μας περιβάλλουν στην επίγεια ζωή, ώστε ο άνθρωπος, ανταμώνοντας μαζί της, ξεχνά τα ερωτήματα και τις απορίες του, διότι η ψυχή του επικοινωνεί με το θείο και σιωπά υποκλινόμενη στο απροσπέλαστο από κάθε ανθρώπινη λέξη μυστήριο. Με το βιβλίο του αυτό, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ επιχειρεί μια προσωπική ματιά στη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την πνευματική ζωή. Αντλώντας από κείμενα της αρχαίας παράδοσης αλλά και από σύγχρονες πηγές, συνθέτει μια σαγηνευτική παρουσίαση των θεμελιωδών αξόνων της πίστης, αναδεικνύοντας το νόημα και την αξία τους για τον σύγχρονο κόσμο.