Ιστορία του ελληνισμού με κέντρον και βάσιν την Μακεδονίαν - Νικολαΐδης, Κλεάνθης, 1858-1938 (Εκδόσεις Μάτι, 2012)
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Κλεάνθη Νικολαΐδη αναδεικνύεται ο ιστορικός ρόλος της Μακεδονικής γης από την αρχαιότητα μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή την δημιουργία, θεμελίωση και διατήρηση του ελληνικού έθνους και της ελληνικής συνείδησης. Με ανάγλυφο και εμπεριστατωμένο λόγο ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα χρονικό πανόραμα της αξίας των Μακεδόνων. Αν και η γλώσσα δεν αλλάχτηκε γιατί καθορίζει την αξία του βιβλίου και ορίζει τον τόπο και χρόνο που γράφτηκε. Εξάλλου η ελληνική γλώσσα και οι διάφορες εκφράσεις της κατανοούνται από όλους τους Έλληνες.