Η δύναμη της συγνώμης : κένωση και φιλανθρωπία στις ανθρώπινες σχέσεις - Μακάριος Γρινιεζάκης, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου (Εν πλώ, 2010)
Η συγνώμη είναι αποτέλεσμα μετάνοιας και εσωτερικής θλίψης. Θλίψης όχι θανατηφόρας που πηγάζει από την απελπισία, αλλά ζωηφόρας που προέρχεται από την έξοδο από τον εαυτό μας και την εσωτερική ελευθερία. Η συγνώμη εκφράζει το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου που αγωνίζεται να ομοιάσει του Θεού· δεν είναι απλό συναίσθημα αλλά κάτι πολύ πιο μεγαλειώδες και βαθύ: μια πολύπλοκη πορεία μεταμόρφωσης που παιδαγωγεί την ψυχή στην προοπτική του θανάτου και της αναστάσεως εν Χριστώ.