Ελευθερία και ευθύνη : τα δικαιώματα του ανθρώπου και η αξιοπρέπεια του προσώπου - Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών (Εν πλώ, 2011)
...Η κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη συνένωση των προσπαθειών όλων των πιστών ανθρώπων και όλων των ανθρώπων με καλή θέληση στην υπόθεση της ηθικής εκπαίδευσης του προσώπου, στη διαμόρφωση δίκαιων και βιώσιμων βάσεων της ανθρώπινης συμβίωσης. ...Τα σημαντικότερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τα ερωτήματα για το νόημα της ζωής. Ερωτήματα αιώνια, αλλά στην πραγματικότητά μας πολύ οξυμμένα. Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρουσα είναι η ιδέα που εκφράστηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία είχα μια μακρά συνομιλία κατά την επίσκεψή μου στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2005. Είπε ότι το απίστευτα ελκυστικό αλλοτινό σύνθημα `Ζήσε καλύτερα!` για τους Γερμανούς δεν ισχύει πλέον. Και γι` αυτό θέλει να απευθυνθεί προς το έθνος της με ένα άλλο μήνυμα, που θα αντλεί το πάθος του από την πνευματική σφαίρα της ανθρώπινης ύπαρξης.