Η γυμνή βασίλισσα : έργα και ημέρες του οικονομικού λόγου - Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος, 1937- (Καστανιώτης, 2014)
Είναι δυνατόν να υπάρξει ένας «μη οικονομιστικός» κόσμος; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στη Γυμνή Βασίλισσα, όπου αναλύεται μια εποχή, κατά την οποία το σύστημα δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί όπως το γνωρίζαμε. Και αυτό ακριβώς εξηγεί και τις ιδιαιτερότητες της προσέγγισης. Το βιβλίο έχει ως αντικείμενο τον οικονομικό λόγο, αλλά δεν είναι κατά κυριολεξία οικονομικό. Επικεντρώνεται σε ένα σύστημα ιδεών, κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που οι αντικειμενικές προϋποθέσεις της αναπαραγωγής του φαίνεται να καταρρέουν. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, η πανούργα Ιστορία μάς περιμένει στη γωνία. Τις απρόβλεπτες ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας ιστορικής συνάντησης στοχάζεται το παρόν βιβλίο.