Μπαρακούντα - Tsiolkas, Christos, 1965- (Ωκεανίδα, 2014)
Αυτό που θέλει ο Ντάνι Κέλι πιο πολύ στη ζωή του είναι ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Ό,τι κι αν κάνει κάθε σκέψη, κάθε όνειρο, κάθε πράξη του τον φέρνει πιο κοντά στη στιγμή της δόξας, της δικαίωσης, όταν ο κόσμος θα δει ποιος πραγματικά είναι ο Ντάνι Κέλι: ο δυνατότερος, ο ταχύτερος, ο καλύτερος. Όλη του η ζωή είναι μια προετοιμασία για αυτή τη στιγμή. Χάρη στις επιδόσεις του στην κολύμβηση κερδίζει μια υποτροφία στο πιο φημισμένο ιδιωτικό σχολείο. Ο Ντάνι σιχαίνεται αυτό το μέρος και τους συμμαθητές του που τον κοροϊδεύουν. Στην περιφρόνηση επιλέγει να απαντήσει με τη βία, και με τη βία κερδίζει τον σεβασμό τους: γίνεται ο Μπαρακούντα, ο ψυχάκιας. Θα τους δείξει αυτός κάποια μέρα. Όταν έρχεται αυτή η μέρα, η στιγμή της αποτυχίας, της ντροπής, της ταπείνωσης, ο Ντάνι χάνει τα πάντα· ο Ντάνι γίνεται αυτό που φοβόταν περισσότερο από όλα: ένα τίποτα. Το Μπαρακούντα είναι μια άφοβη ματιά στον σημερινό κόσμο. Ένα βιβλίο για τις ταξικές διαφορές, τον αθλητισμό, την πολιτική, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση. Εμπεριέχει όλα όσα είναι ένας άνθρωπος: οικογένεια, φιλία, αγάπη, δουλειά? τους ρόλους και τις ταυτότητες που υιοθετούμε και απαρνούμαστε. Όλα όσα περιμένουμε από τον Χρήστο Τσιόλκα τον πιο ατρόμητο συγγραφέα της εποχής μας.