Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας : φιλολογική, ιστορική και κοινωνικοπολιτική προσέγγιση - Τσόλκας, Ιωάννης Δ. (Πεδίο, 2015)
Στο βιβλίο αυτό -καρπός ακαδημαϊκών διαλέξεων και μελέτης ιστοριών της ιταλικής λογοτεχνίας, κριτικών δοκιμίων, λογοτεχνικών έργων Ιταλών συγγραφέων και λογίων- παρουσιάζεται η ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας από τις απαρχές της μέχρι και τα τέλη του 20ού αιώνα. Η ιδέα και η υλοποίηση του έργου αποτελούν μια νέα πρόταση, που απευθύνεται σε μελετητές αλλά και στο ευρύ κοινό, έχοντας στόχο να συμπληρώσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. Τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη συγγραφή είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου, η κριτική καταγραφή, η αδρή σκιαγράφηση των δημιουργών (που περιλαμβάνει τόσο τους «μείζονες» όσο και τους «ελάσσονες»), η περιγραφή και ανάπτυξη των λογοτεχνικών ειδών, η πολυδιάστατη οπτική αλλά και η προσωπική ανάλυση και μελέτη των κειμένων. Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει επιπλέον τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες εντός των οποίων αναδύθηκαν τα λογοτεχνικά ρεύματα και οι συγγραφείς, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος και να αποκτήσει μια ευρύτερη εικόνα του πολιτισμού της γείτονος χώρας.