Εγώ δεν φοβάμαι : μυθιστόρημα - Ammaniti, Niccolo, 1966- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2003)
Το πιο ζεστό καλοκαίρι του αιώνα. Τέσσερα σπίτια ξεχασμένα σ' έναν απέραντο σιτοβολώνα της Νοτίου Ιταλίας. Oι ενήλικες μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ τα παιδιά, πάνω στα ποδήλατά τους, αναζητούν την περιπέτεια στην πυρακτωμένη ύπαιθρο. Και ξαφνικά ο εννιάχρονος Μικέλε Αρμιτάνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μυστικό τόσο μεγάλο και τόσο τρομερό, που δεν θα μπορέσει να το διηγηθεί ούτε ο ίδιος. Παρασέρνοντας τον αναγνώστη του σε ατμόσφαιρες που θυμίζουν άλλοτε τον Τομ Σόγιερ του Μαρκ Τουέιν και άλλοτε τα παραμύθια του Ίταλο Καλβίνο, ο Νικολό Αμανίτι επιστρέφει με το πιο πετυχημένο και πιο εμπορικό (1.500.000 αντίτυπα στην Ιταλία σ' ένα μόνο μήνα!) μέχρι σήμερα βιβλίο του διεισδύοντας κάτω από το δέρμα του αναγνώστη του, σαν μια τρυφερή μαχαιριά στο στήθος, και τροφοδοτώντας τις σελίδες του με άφθονα κωμικά στοιχεία, πολλή νοσταλγία και με ένα εκπληκτικό δειγματολόγιο αξέχαστων μυθιστορηματικών χαρακτήρων. Το Εγώ δεν φοβάμαι τιμήθηκε με το Βραβείο Βιαρέτζιο και γυρίστηκε ταινία από τον σκηνοθέτη του «Μεντιτεράνεο» Γκαμπριέλε Σαλβατόρες.