Ειδική αγωγή : από την έρευνα στη διδακτική πράξη - Αργυρόπουλος, Βασίλης; Παντελιάδου, Σουζάνα (Εκπαίδευση και αναπηρία, 2011)
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να συμπληρώσει την εξειδικευμένη γνώση και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και την πρόσβασή τους στη σχολική ζωή, προσπαθώντας παράλληλα να αναδείξει με σαφήνεια τη σύνδεση ερευνητικής γνώσης και εκπαιδευτικής πρακτικής στην ειδική αγωγή. Υιοθετώντας ένα μοντέλο πολυπρισματικής και μη κατακερματισμένης αλλά συμπαγούς θεώρησης της ειδικής εκπαίδευσης, επιστήμονες από συγκεκριμένες κατηγορίες ειδικής αγωγής παρουσιάζουν πέντε αντιπροσωπευτικούς πληθυσμούς παιδιών με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (μαθησιακές δυσκολίες, φάσμα αυτισμού, νοητική καθυστέρηση, κώφωση/βαρηκοΐα, σοβαρά προβλήματα όρασης) και εξετάζουν σχετικά ζητήματα: (α) οργάνωσης χώρου και μαθησιακού περιβάλλοντος, (β) προσαρμοσμένου και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, (γ) οργάνωσης της διδασκαλίας (στρατηγικές και τεχνικές διδασκαλίας), και (δ) σύγχρονων τάσεων και προβληματισμών στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ο τόμος αυτός θα δώσει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται και εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο να ανακαλύψουν τον εκπαιδευτικό πλούτο της ειδικής αγωγής και να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να αποτελέσουν παράγοντα της δυναμικής λύσης των προβλημάτων.