Η επιστροφή του χούλιγκαν : μυθιστόρημα - Manea, Norman, 1936- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο / Καστανιώτης, 2010)
Η επιστροφή του χούλιγκαν είναι τα απομνημονεύματα του Νόρμαν Μάνεα, γραμμένα σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Tο πορτρέτο του πρωταγωνιστή-συγγραφέα ξεκινά από την παιδική του ηλικία στην προπολεμική Ρουμανία και φτάνει μέχρι το 1997, όταν επιστρέφει για πρώτη φορά στην πατρίδα του μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Ο εγκλεισμός του, ενώ είναι παιδί ακόμα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1941, η επιστροφή του μετά τον πόλεμο σε μια χώρα όπου όλα πλέον έχουν αλλάξει, η πίστη του στα κομουνιστικά ιδανικά και η απογοήτευσή του, η αυτοεξορία του στις ΗΠΑ, ο φόβος μήπως χάσει τη μητρική του γλώσσα, το πρώτο του ταξίδι στη Ρουμανία μετά την πτώση του δικτάτορα, ο μεγάλος διχασμός του αν πρέπει να επιστρέψει στη γενέθλια γη ή όχι, είναι μερικά από τα θέματα που συνυπάρχουν σε αυτό το εκπληκτικό κείμενο, όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, το όνειρο με την πραγματικότητα, και η ηθική με την αισθητική κερδίζουν στα σημεία την πολιτική. Η επιστροφή του χούλιγκαν θεωρείται το αριστούργημα του Μάνεα και έχει μεταφραστεί σε όλες τις μεγάλες γλώσσες του κόσμου. Στην Ισπανία, το 2005, τιμήθηκε ως το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς. Ένα χρόνο αργότερα, στη Γαλλία, κέρδισε το Βραβείο Médicis Etranger καλύτερου ξένου βιβλίου.