Το κατοχικό ημερολόγιο : χωρίς περικοπές - Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985 (Εστία, 2000)
Μια μελέτη των διαδοχικών σταδίων συγγραφής του Κ.Η., που βασίζεται στην παραβολή όχι μόνο των δύο δημοσιεύσεών του στο Φυλλάδιο 1 (1978) και στην Πρωτεύουσα των προσφύγων (1984), αλλά και του χειρογράφου τετραδίου που βρίσκεται στο αρχείο του συγγραφέα. Μια μελέτη που επέτεινε την ευθύνη και το δισταγμό μου για το αν έχω ή όχι το δικαίωμα να δημοσιοποιήσω εκείνες τις χειρόγραφες σελίδες και, πρωτίστως, τα όσα ο Γ.Ι. είχε περικόψει με ιδιαίτερη προσοχή στις δύο επάλληλες δημοσιεύσεις του Κ.Η. Με είλκυε όμως το παράδοξο του εσωτερικού μηχανισμού που είχε ωθήσει τον Γ.Ι. -ο οποίος, με τον καιρό, απέκτησε ένα αχαλίνωτο (τολμώ να πω) θάρρος να λέει απερίφραστα τα πράγματα με το όνομά τους - να προβεί εδώ σε σημαντικές περικοπές και επεμβάσεις.