Αγαπημένο βρωμοδουβλίνο : τόποι και γλώσσες στον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς - Μαραγκόπουλος, Άρης, 1948- (Κέδρος, 1997)
Φέτος κλείνουν 75 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Ulysses του Τζαίημς Τζόυς, του περισσότερο γνωστού ως Οδυσσέας. Μετά τις μελέτες Giacomo Joyce και Ulysses, Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους, ο Άρης Μαραγκόπουλος επιχειρεί σ' αυτή την εικονογραφημένη έκδοση μια διαφορετική προσέγγιση στην τζοϋσική ενδοχώρα. Η εικονογραφία του τόμου δεν αποσκοπεί σε φολκλορική περιήγηση του τζοϋσικού Δουβλίνου. Το Δουβλίνο του Ulysses είναι άλλωστε μια κίρκεια πόλη που μονίμως μεταμορφώνεται σε απολλώνεια Δελφική χώρα, σε ομηρική Θρινακία, σε Αιολία, Φαιακία, Ωγυγία, Ιθάκη κ.λπ., σε γαελική Θούλη, σε αμλέτεια Ελσινόρη, σε σβενδεμπόργκεια Νέα Ιερουσαλήμ, σε βιβλική Εδέμ, σε δάντεια Κόλαση, τουτέστιν σε πανανθρώπινη μητρίδα, σε Γαία-Tellus. Αυτή την ρευστή γεωγραφία ανιχνεύουν οι σπάνιες εικόνες του βιβλίου με την βοήθεια αντιπροσωπευτικών μεταφρασμάτων του πρωτοτύπου, που με την σειρά τους επιχειρούν να ανασύρουν την κρυμμένη εντελέχεια αυτού του μυθικού πλέον Κειμένου-Τόπου. Σε δεκαοκτώ κεφάλαια, όσα και τα αντίστοιχα του Ulysses, ο αναγνώστης προσκαλείται σε ένα προκλητικό δια των αισθήσεων ταξίδι στους τζοϋσικούς Τόπους και στις τζοϋσικές Γλώσσες, αυτές που έθεσαν τα όρια της λογοτεχνίας του αιώνα που φεύγει. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης περιεκτικές Συνόψεις όλων των κεφαλαίων του πρωτοτύπου, εκτεταμένη ελληνική και ξένη Βιβλιογραφία, καθώς και αναλυτικό Χρονολογία Τζόυς.