Κωνσταντινούπολη και Μόσχα - Ζήσης, Θεόδωρος Ν. (Βρυέννιος, 1989)
Οι σχέσεις των εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, σχέσεις μητρός προς θυγατέρα, βρέθηκαν πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τον εορτασμό των χιλίων ετών από τη βάπτιση του αγίου Βλαδίμηρου και του ρωσσικού λαού. Ο εορτασμός αυτός, που έλαβε όχι μόνο πανορθόδοξες αλλά παγχριστιανικές διαστάσεις, συνέπεσε σε χρονική περίοδο κατά την οποία η Ρωσσική Εκκλησία, μετά από τις γνωστές δυσχέρειες, επωφελείται τώρα και αυτή του νέου ευνοϊκού πνεύματος και των μεταρρυθμίσεων της σοβιετικής πολιτείας. Οι Χριστιανοί όλου του κόσμου, ιδιαίτερα όμως οι Ορθόδοξοι, έχομε εστραμμένα τα βλέμματά μας με πολλές προσδοκίες προς τους ομοδόξους αδελφούς μας του Βορρά και με πολλή χαρά ζούμε την άνοιξη αυτή των ελπίδων για την έξοδο "εκ γης Αιγύπτιοι".