Λεξικό ελληνικής διδασκαλίας : με ακριβείς παραπομπές στα χωρία των κειμένων - Μπίρος, Αντώνιος Α. (Γρηγόρης, 2014)
Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αισθάνεται πολλές φορές την ανάγκη να αναζητεί και να βρίσκει τη γνώμη αξιόλογων συγγραφέων με σκοπό να την εξετάζει και να τη συγκρίνει με τη δική του γνώμη, για να διαμορφώνει σωστές αντιλήψεις και να αντιμετωπίζει σωστά τα προβλήματα της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Η συγκέντρωση όμως και μελέτη των αξιόλογων συγγραμμάτων μόνο σε ολίγους μπορεί να είναι εφικτή, η δε ανεύρεση των διαφόρων χωρίων των σχετικών με εξεταζόμενο κάθε φορά ζήτημα είναι εντελώς αδύνατη. Για να διευκολύνεται η ανεύρεση των χρήσιμων για τη μελέτη κάθε θέματος απόψεων και διαπιστώσεων, στο λεξικό αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί και ταξινομηθεί η διδασκαλία των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, δεδομένου ότι η διδασκαλία αυτή: αποκαλύπτει ανά τους αιώνες με τη φιλοσοφική έρευνα των πραγμάτων την αληθινή γνώση· φωτίζει από κάθε άποψη όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο· εξετάζει ποια είναι τα καλά, δίκαια και ωφέλιμα πράγματα και τα ξεχωρίζει από τα αισχρά, άδικα και βλαβερά· εμπνέει για τα μεγάλα και σπουδαία ζητήματα υψηλές σκέψεις και αντιλήψεις που οδηγούν στην αρετή· ασκεί το νου και οξύνει την κρίση· καλλιεργεί ταυτόχρονα το ήθος και τη φρόνηση προσφέροντας άριστη εξημερωτική και εξανθρωπιστική παιδεία· υπαγορεύει την πιο καλή, έντιμη και ευτυχισμένη ζωή, που είναι το ύψιστο αγαθό και ο τελικός σκοπός όλων των πράξεων του ανθρώπου. Η διδασκαλία των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων κατατάσσεται κατά λεξικογραφική σειρά σε συνοπτικές και περιεκτικές ερωτήσεις με βάση το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται. Οι ερωτήσεις αντλούνται από τα κείμενα των διαφόρων συγγραμμάτων, τα οποία καταχωρίζονται με αύξοντα αριθμό και στα οποία με τη βοήθεια των παρατιθέμενων αριθμών των στίχων και παραγράφων μπορούν να εντοπίζονται και τα σχετικά με τις ερωτήσεις χωρία των κειμένων.