Ο πολιτικός Νίκος Καζαντζάκης : αυτός ο άγνωστος διάσημος - Τζερμιάς, Παύλος Ν. (Ι. Σιδέρης, 2010)
Στο βιβλίο τούτο ο καταξιωμένος στον ελληνικό και διεθνή χώρο συγγραφέας πραγματεύεται τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη προς την πολιτική θεωρία και πράξη. Αυτή η προβληματική σφράγισε τη ζωή και το έργο του φημισμένου λογοτέχνη και διανοητή, όσο κι αν έμεινε τελικά πολτικός μόνο σε εισαγωγικά. Ο "πολιτικός" Καζαντζάκης έχει ένα έντονα πρωτεϊκό στοιχείο. Είναι πολυπρόσωπος. Στον γεμάτο μεταφυσική αγωνία αγώνα του για μεγαλοσύνη "πέρασε" από πολλές ιδέες. Ο Μανολιός του στο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", για παράδειγμα, γρονθοκοπείται με τον, κατά κάποιους, γκουρού της γενιάς "beat" "Αλέξη Ζορμπά". Έτσι ο διάσημος Καζαντζάκης προσλαμβάνεται στη βιβλιογραφία εν πολλοίς επιλεκτικά. Και μένουν άγνωστες καίριες πτυχές της πορείας του. Αυτές τις πτυχές φωτίζει το παρόν έργο. Ο Παύλος Τζερμιάς, βαθύς γνώστης της συνολικής δημιουργίας του Καζαντζάκη κι όχι επιλεκτικός αναγνώστης του, αναλύει με επιστημονική νηφαλιότητα την εμποτισμένη από αντινομίες πορεία του "μαχητή χωρίς ελπίδα". Βασίζεται σε έρευνές του πολλών δεκαετιών, αλλά και σε προσωπικές εμπειρίες λόγω της σε κρίσιμα χρόνια συμβολής του στη διάδοση του έργου του Καζαντζάκη στον διεθνή χώρο.