Ο άχρηστος Δημήτρης : μυθιστόρημα - Συμπάρδης, Γιώργος, 1945- (Κέδρος, 1998)
Η ιστορία μιας μακρόχρονης φιλίας ανάμεσα σε δυο άντρες. Ο έναςδικηγόρος ο άλλος γκαρσόνι, ναυτικός, υπάλληλος γραφέιου ταξιδιού, μπάρμαν, ηθοποιός. Οι δύο φίλοι κουβεντιάζουν για τις γυναίκες, σχετίζονται με μερικές, σχετίζονται πολύ περισσότερο μεταξύ τους, και κάποτε φτάνουν να συγκατοικήσουν κα να ζήσουν στο σπίτι του ενός και στον κόσμο του άλλου. Οι χώροι στους οποίουςκινούνται είναι, εκ πρώτης όψεως, γνώριμοι κι οι άνθρωποιπου συναντούν συνηθισμένοι. Και για αυτό ίσως καταλήγουν οι δύο φιλοί να πιστέψουν σε ένα παραλογισμό που τον εκλαμβάνουν σαν το λογικότερο συμπέρασμα: ότι όλοι οι άνδρες, τουλάχιστον οι καλύτεροι άνδρες - οι πιο πραγματικοί κι οι πιο έξυπνοι - είναι όλοι τόσο άχρηστοι όσο και οι ίδιοι.