Εισαγωγή στη μουσικοθεραπεία - Μακρής, Ιωάννης (Εκδόσεις Γρηγόρη, 2009)
Το παρόν έργο, καρπός εξαετούς μελέτης, έρευνας και διδασκαλίας, είναι μια επιστημονική και συνάμα απλουστευμένη παρουσίαση της επιστήμης της μουσικοθεραπείας. Ένα σύγγραμμα επίκαιρο αφού βλέπει το φως την εποχή που, στο πλαίσιο μιας σφαιρικής προσέγγισης της υγείας, εφαρμόζονται διάφορες εναλλακτικές θεραπείες. Στα κεφάλαια του έργου, μετά από μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση, αναλύονται οι λειτουργίες της μουσικής και τίθονται οι βάσεις για μια σωστή και τεκμηριωμένη μουσικοθεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς. Εκτεταμένη παρουσίαση γίνεται σε όλους τους τομείς που εφαρμόζεται η μουσικοθεραπεία. Δεν παραλείπεται η αναφορά σε μουσικοθεραπευτικά προγράμματα για διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα η οικογένεια και το σχολείο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρόλο της έρευνας για την εξέλιξη της επιστήμης. Γενικές και ειδικές πληροφορίες για το σχεδιασμό ενός μουσικοθεραπευτικού προγράμματος συμπληρώνουν τα κεφάλαια, ενώ τέλος, αφιερώνονται ειδικές παράγραφοι στα πρωτόκολλα εργασίας.