Η ΑΟΖ της Ελλάδας - Καρυώτης, Θεόδωρος (Πολιτική, 2014)
«Για πολλά χρόνια ο αγαπητός μου φίλος Θεόδωρος Καρυώτης προσπαθεί άοκνα να αναδείξει και να τοποθετήσει στην ορθή διάσταση την έννοια της ΑΟΖ στην ελληνική πραγματικότητα. Η συγγραφή και έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί μια σημαντική εργασία προς πραγμάτωση του πιο πάνω στόχου αλλά και συνάμα μια πολύτιμη συνεισφορά στον ελληνισμό, κάτι για το οποίο του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Μέσα από το βιβλίο Η ΑΟΖ της Ελλάδας ο Θεόδωρος Καρυώτης καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει τη νομική φύση της ΑΟΖ και ποιες διεθνείς συμβάσεις τη διέπουν, να αναδείξει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να θέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του ενόψει των νέων προκλήσεων και προοπτικών που διανοίγονται μπροστά μας. »Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου, στο οποίο είχα προσωπική εμπλοκή και ουσιώδη συμμετοχή ως βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια των συνομιλιών με τις αντιπροσωπείες των γειτονικών χωρών, για τη συνομολόγηση των σχετικών συμφωνιών με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τη Δημοκρατία του Λιβάνου και το κράτος του Ισραήλ, πιστεύω ότι το μοντέλο και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για την Ελλάδα. Πάντοτε ήμουν θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και πιστεύω ότι οι τρέχουσες συγκυρίες, με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου - Αιγύπτου και την επερχόμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, αποτελούν μοναδική και ουσιαστική ευκαιρία. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τη μη απεμπόληση των νόμιμων κυρίαρχων δικαιωμάτων της και τη δημιουργία ενός χώρου κοινών συνόρων και συμφερόντων με τους γείτονές της, αλλά και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το να εισέλθει στη Μεσόγειο». Πρόλογος: Μιχάλης Ιγνατίου.