Σχολικός εκφοβισμός : 9+1 σχέδια εργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση - Χουλιάρα-Σιδερά, Παναγιώτα (Εκδόσεις Γρηγόρη, 2015)
Τα τελευταία χρόνια μελετάται με προσοχή η εξέλιξη της επιθετικότητας στον χώρο του σχολείου κυρίως, καθώς εντοπίζονται συχνότερα περιστατικά λεκτικής, σωματικής ή και συναισθηματικής επιθετικότητας. Αυτό που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα είναι πώς το σχολείο μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο του ως φορέας αξιών και παράγοντας διαμόρφωσης ή τροποποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών, καθώς τον τελευταίο καιρό τα φαινόμενα της βίας στο σχολείο εμφανίζουν μια αυξητική τάση, με τους μαθητές να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά με θύματα τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς, ενώ και ο σχολικός χώρος αποτελεί σημείο εκτόνωσής τους. Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι έχουν ανάγκη συστηματικής επιμόρφωσης, για να μπορέσουν να ανιχνεύουν εν τη γενέσει τους περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και να σχεδιάζουν κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης, ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές τους και να τροποποιήσουν μη αποδεκτές συμπεριφορές με τον πλέον αποδεκτό και επιστημονικό τρόπο. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό προετοιμασίας σχεδίων δράσης που εστιάζουν τόσο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού όσο και στην ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών και στην ανάπτυξη συνεργατικών στρατηγικών.