Η επιλογή της σχολικής ηγεσίας : διαδικασίες, μέθοδοι και προκλήσεις - Καλογιάννης, Δημήτρης Ν. (Εκδόσεις Γρηγόρη, 2013)
Η μελέτη, ορμώμενη από τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, επιδιώκει να ενημερώσει το πεδίο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, τους εγχώριους φορείς χάραξης πολιτικής και κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με το τι συμβαίνει και προτείνεται διεθνώς σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιλογής σχολικών ηγετών. Βασική παραδοχή εκκίνησης της μελέτης είναι η αντίληψη ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας είναι ο κατ απονομή ή κατ αξία σχολικός ηγέτης που, βάσει ερευνών, συμβάλλει θεμελιακά στη βελτίωση των σχολικών αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, η επιλογή ικανών σχολικών ηγετών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των εκπαιδευτικών συστημάτων. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται τα στάδια επιλογής σχολικής ηγεσίας, οι σύγχρονες προληπτικές στρατηγικές του σχεδιασμού της διαδοχής και της στρατολόγησης μελλοντικών ικανών διευθυντών, καθώς και οι σημαντικότερες τελευταίας τεχνολογίας μέθοδοι αξιολόγησης των υποψηφίων. Ακολουθεί η αναφορά στις δυσκολίες επιλογής ικανών σχολικών ηγετών, οι οποίες προέρχονται αφενός, από την επιβάρυνση του ρόλου του σχολικού ηγέτη στο πλαίσιο των πολιτικών αποκέντρωσης και λογοδοσίας της Νέας Δημόσιας Διοίκησης και αφετέρου, από τα σφάλματα που παρατηρούνται στις διαδικασίες επιλογής και τις μεθόδους αξιολόγησης. Το πρώτο μέρος συνεχίζει με την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης της σχολικής ηγεσίας και τη βελτίωση των διαδικασιών επιλογής διευθυντών, και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συστάσεων των Διεθνών Οργανισμών . Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται οι διαδικασίες επιλογής σχολικών ηγετών σε δύο αποκεντρωμένα εκπαιδευτικά συστήματα (Αγγλία, ΗΠΑ) και ένα συγκεντρωτικό (Ελλάδα). Παρουσιάζονται οι ακολουθούμενες πρακτικές, οι μέθοδοι αξιολόγησης των υποψηφίων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα στην επιλογή ικανών σχολικών ηγετών. Βασικοί στόχοι αυτού του μέρους είναι να αναφανεί ιστορικά και συγκριτικά ο προβληματικός χαρακτήρας των πρακτικών επιλογής διευθυντών σχολικών