Κισάμπατζακ ο Τραντέλλενας της Μακεδονίας, Άρης Βελουχιώτης ο Σταρ της Ρούμελης - Ξανθόπουλος, Γεώργιος (Κυριακίδη Αφοί, 2011)
"Το ΚΚΕ διακηρύσσει εν ονόματι των βασικών αρχών του μπολσεβικισμού για την Μακεδονία-Θράκη το σύνθημα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέχρι πλήρους ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ από το Ελληνικόν κράτος για μια ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη". (Κομμουνιστική Επιθεώρησις, Γενάρης 1954, αρ. 174). Ο Κισάμπατζακ, ο θρύλος του Πόντου και τραντέλλενας της Μακεδονίας, αντιτίθεται και θυσιάζεται με απόλυτη επίγνωση πως οι πρώην παρακινδυνεύσαντες της ΠΑΟ θα τον αφήσουν ανυπεράσπιστο και ίσως σιωπήσουν, και όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στον πρόλογο του ο Κ. Κιλτίδης "το τραγικότερο είχε να κάνει με τους δειλούς και ανεπαρκείς ηγήτορες του ευρύτερου Αστικού χώρου. Φάνηκαν κατώτεροι ενδόξων προγόνων, αχθοφόροι ονομάτων και ηρωικών πράξεων". Και η συνέχεια από τον ίδιο. "Εκεί που ο Κισάμπατζακ δεν καταδέχτηκε τους μίζερους προσδιορισμούς των κοινών θνητών. Αποθέωσε την γενναιότητα του ανθρώπου και τίμησε πίστη και Πατρίδα". Για τον σταρ της Ρούμελης Βελουχιώτη το μεν κόμμα του τον μισοαποκατέστησε, ενώ η Δημοκρατία, έστω και δια της ανοχής της, επέτρεψε και επιτρέπει να φιγουράρει το άγαλμα ενός εθνοπροδότη στην Πλατεία του Λαού της Λαμίας. Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, ακατάλληλα για λογικούς, επισημαίνονται στο βιβλίο με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους ανυποψίαστους πολίτες, θύματα της διαστροφικής συμπεριφοράς των ιστοριογράφων της Αριστεράς και της ένοχης ανοχής της ολίγιστης πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της Δεξιάς. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)