Ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική : η δυνατότητα διαμόρφωσής της στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - Διονυσοπούλου, Παναγιώτα (Παπαζήσης, 2012)
Ο τουρισμός αποτελεί κοινωνικοοικονομικό τομέα μείζονος σημασίας με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ευρώπη. Συνιστά μια όλο και πιο σημαντική πλευρά στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς λόγους. Ο τουρισμός, ως δραστηριότητα που έχει σχέση με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, τους σύγχρονους πολιτισμούς και παραδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει με υποδειγματικό τρόπο την αναγκαιότητα να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με τη βιώσιμη. Αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της εικόνας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, που επιτρέπει να προβληθούν οι αξίες και να προωθηθεί η ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο είναι αποτέλεσμα αιώνων πολιτιστικών ανταλλαγών, γλωσσικής πολυμορφίας και δημιουργικότητας. Η πολιτική τουρισμού χαρακτηρίζεται από τον διατομεακό χαρακτήρα της. Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει αποφασισμένη να εξασφαλίσει τη βελτίωση του τουρισμού στις διάφορες πολιτικές της και να μεριμνήσει ώστε η ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας να ελευθερώσει όλο το ανταγωνιστικό δυναμικό του τομέα. Ο συντονισμός μεταξύ των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλει στην ολοκληρωτική συνεκτίμηση των συμφερόντων και των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας. Η ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν προϋποθέσεις προσαρμογής, ώστε οι συντελεστές του ευρωπαϊκού τουρισμού να εργασθούν σε ένα ενιαίο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.