Η ιστορία σε ψίχουλα : από τα Annales στη νέα ιστορία - Dosse, Francois, 1950- (Ιστορία και κοινωνία, 2000)
Η «ιστορία της ιστορίας» είναι το θέμα του βιβλίου του Φρανσουά Nτος, μελετητή των σύγχρονων ρευμάτων στις κοινωνικές επιστήμες στη Γαλλία. O Nτος παρουσιάζει την εξέλιξη της ιστοριογραφικής σχολής που συγκροτήθηκε γύρω από το περιοδικό Annales, από τις πρώτες αντιδράσεις στην ιστορικιστική σχολή του 19ου αιώνα ως τις τελευταίες εξελίξεις της δεκαετίας του 1980, που αμφισβητούν την αποστολή και το νόημα της ιστοριογραφίας. O συγγραφέας ξεπερνά το περιγραφικό στάδιο και αναλύει τη διαπλοκή της ιστοριογραφίας με τις άλλες κοινωνικές επιστήμες, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στη Δυτική Eυρώπη επηρέασαν τη θεώρηση των ιστορικών. O Nτος κατορθώνει με αυτό τον τρόπο να συλλάβει τη σχολή των Annales όχι σαν ένα αφηρημένο ιστοριογραφικό πρότυπο, αλλά ως ένα σύγχρονο ιστορικό φαινόμενο. Tο βιβλίο αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για όποιον θέλει να κατανοήσει τις θεωρητικές προϋποθέσεις καθώς και τα πολιτικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της πιο γνωστής σύγχρονης ιστοριογραφικής σχολής.