Δοκίμια κλασσικής μουσικής παιδείας = Essays on classical music education : ορχήστρες, μαέστροι, σολίστες, συνθέτες, συναυλιακή και ραδιο-τηλεοπτική επικαιρότητα, δισκογραφία, βιντεογραφία = orchertas, conductors, soloists, composers, radio and TV current events, discography, videography - Σαββίδης, Αλέξης Γ. Κ., 1955- (Εκδόσεις Παπαζήση, 2013)
Στην παρούσα αυτή συλλογή των 62 δοκιμίων της δεύτερης έκδοσης, που θεματολογικά συνεχίζει εν μέρει το πρόσφατο βιογραφικό λεξικό του συγγραφέα με τίτλο «Μεγάλοι μαέστροι» (εκδόσεις Πατάκη, 2008, 2η έκδοση 2009), εξετάζονται διάφορες πτυχές της έντεχνης μουσικής πραγματικότητας στην Ελλάδα του σήμερα, με αναφορές στη σχετική δισκογραφία και βιντεογραφία. Έμφαση δίνεται σε μουσικά γεγονότα και εκδηλώσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πραγματικότητα αυτή, στην παρουσίαση σημαντικών ορχηστρικών συνόλων καθώς και νέων και πολλά υποσχόμενων αρχιμουσικών του διεθνούς στερεώματος, αλλά και σε επετείους (σημαντικά γεγονότα ή νεκρολογίες) σχετιζόμενες με σημαντικές μουσικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού στις ημέρες μας. Επίσης, στον μοναδικό επίσημο κρατικό φορέα μετάδοσης και προώθησης της κλασσικής μουσικής στην Ελλάδα, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η συμβολή αυτή, που εμπλουτίζεται και με δοκίμια καταγραφής ορισμένων προσωπικών απόψεων και σχολιασμών του συγγραφέα (όπως λ.χ. για την εξαπλωμένη στις ημέρες μας, αλλά συνήθως μη επιτυχημένη, παρουσία ερμηνειών ακόμη και έργων του κλασσικού και μετακλασσικού ρεπερτορίου με σύνολα οργάνων εποχής), σκοπό έχει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών -ιδιαίτερα των νέων γενεών- για την κίνηση της κλασσικής μουσικής, της τόσο σημαντικής αυτής έκφανσης του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, όπου κατά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια ελπιδοφόρα συστηματικότερη ενασχόληση όλο και περισσότερων μουσικολόγων και άλλων μελετητών και ερευνητών για εμπλουτισμό της σχετικής βιβλιογραφίας.