Πώς λειτουργεί η ζωή : ένας εικονογραφημένος οδηγός στην επιστήμη της βιολογίας - Hoagland, Mahlon Bush, 1921-2009 (Εκδόσεις Κάτοπτρο, 2015)
Από πού προήλθε και πώς λειτουργεί η ζωή; Πώς προκύπτει ένα βρέφος πέντε τρισεκατομμυρίων κυττάρων από την ένωση ενός σπερματοζωαρίου και ενός ωαρίου; Πώς καταφέρνουν τα φυτά να μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε τροφή; Πώς κωδικεύονται οι οδηγίες κατασκευής κάθε έμβιου όντος στον πλανήτη μας σε μια ενιαία χημική γλώσσα τεσσάρων μόλις "γραμμάτων"; Και, τέλος, τι έγινε πρώτα, η κότα ή το αβγό; Το διάβασμα του βιβλίου "Πώς λειτουργεί η ζωή" είναι μια ανεμοζάλη, μια παράτολμη περιήγηση στην ενότητα της ζωής. Το βιβλίο αναδεικνύει τους αξιοθαύμαστους και εκπληκτικά όμοιους μηχανισμούς λειτουργίας όλων των έμβιων όντων, από τους απλούστερους ιούς έως τα πιο πολύπλοκα σπονδυλόζωα. Κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται μια διαφορετική γενική αρχή: -Πρότυπα: Ποια είναι τα δεκαέξι βασικά πρότυπα που μοιράζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί; -Ενέργεια: Πώς μετασχηματίζουν οι οργανισμοί την ενέργεια σε ζωτικές λειτουργίες; -Πληροφορία: Πώς κωδικεύονται οι οδηγίες κατασκευής εκατομμυρίων διαφορετικών έμβιων όντων στην ενιαία, τετραγράμματη γλώσσα του DNA; -Μηχανισμοί: Πώς μεταγράφονται οι οδηγίες του DNA σε μόρια RNA και πώς κατόπιν μεταφράζονται σε πρωτεΐνες τα λειτουργικά μόρια της ζωής; -Ανάδραση: Πώς γνωρίζουν τα ζωντανά πλάσματα πότε να αυξήσουν την παραγωγή των προϊόντων που χρειάζονται και πότε να την ελαττώσουν; -Κοινότητα: Πώς καταφέρνουν τα κύτταρά μας να συγκροτούν πολύπλοκες κοινότητες, με αποτέλεσμα, σε μια διεργασία ύψιστης συνεργασίας, να μετατρέπουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο σε ένα νεογέννητο βρέφος; -Εξέλιξη: Πώς αλλάζουν και προσαρμόζονται τα έμβια όντα; Είναι ένα βιβλίο που "βοηθά τον δάσκαλο να ανακαλύψει τη χαμένη χαρά της διδασκαλίας και τον σπουδαστή να γνωρίσει τη μαγεία της μάθησης", αλλά και το οποίο δίνει την ευκαιρία "στον φιλοπερίεργο αναγνώστη να διαπιστώσει ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο στρυφνοί ορισμοί, δυσνόητες έννοιες και πολυσύλλαβες λέξεις, αλλά και ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης σε άγνωστους και γοητευτικούς τόπους, με όπλα την καθαρή σκέψη και το διερευνητικό πνεύμα".