Το νυφικό κρεββάτι : τρεις πράξεις-έξι εικόνες - Hartog, Jan De (Παγκόσμιο θέατρο : Μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη, 1995)
Με το έργο του αυτό, ο Ολλανδός συγγραφέας Jan de Hartog, έχει εξασφαλίσει μια τιμητική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τα αφηγήματά του πουλιώνται σε χιλιάδες αντίτυπα, ενώ τα δυο θεατρικά του έργα, το Νυφικό Κρεβάτι και Ο θεός κι ο καπετάνιος γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, τόσο στη σκηνή όσο και στην οθόνη. Το Νυφικό Κρεβάτι, χωρίς να είναι πρωτοποριακό έργο, έχει μια έντονη ιδιοτυπία, που το ξεχωρίζει από τις λογής λογής κωμωδίες της ρουτίνας, και προπάντων έχει τη σφραγίδα μιας ασυνήθιστα τολμηρής προσωπικότητας. Τολμηρής, όχι μόνο γιατί είχε το θάρρος να στήσει ένα ολόκληρο έργο με δύο πρόσωπα, αλλά και γιατί άγγιξε θέμα, της συζυγικής ζωής, για το οποίο σπάνια θα βρεις άνθρωπο που να μη θεωρεί τον εαυτό του εμπειρογνώμονα.