Ιστορία της Βουλγαρίας - Bakalov, Gkiorki Petrov, 1943-2012 (Επίκεντρο, 2015)
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια γενική εισαγωγή στην ιστορία της γειτονικής χώρας γραμμένης από Βούλγαρους ιστορικούς. Καλύπτει όλες τις βασικές περιόδους της Βουλγαρικής ιστορίας: ξεκινά από την ειδωλολατρική Βουλγαρία και την περίοδο του μεσαίωνα, όταν η χώρα βίωσε "ένδοξες σελίδες", συγκροτώντας ένα ισχυρό μεσαιωνικό κράτος, υπολογίσιμο αντίπαλο του Βυζαντίου· τους μακρόσυρτους αιώνες της οθωμανοκρατίας και την περίοδο εθνικής παλιγγενεσίας του 19ου αιώνα όταν οι Βούλγαροι κατάφεραν να χειραφετηθούν και να επανασυγκροτήσουν το κράτος τους· έως και τις πολεμικές συγκρούσεις και κοινωνικο-πολιτικές ανακατατάξεις του 20ού αιώνα, κι ολοκληρώνεται με τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού στη χώρα. Στις σελίδες του βιβλίου θίγονται κεντρικά ζητήματα της βουλγαρικής ιστορίας, όπως η προέλευση και ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων, η διαμόρφωση της μεσαιωνικής βουλγαρικής ταυτότητας, οι σχέσεις των Βουλγάρων με τον Οθωμανό επικυρίαρχο όπως και με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η πολιτιστική τους αναγέννηση κατά τον 19ο αιώνα, οι προσπάθειες συγκρότησης σύγχρονου κράτους μετά την ανεξαρτησία του 1878 και απελευθέρωσης των "αλύτρωτων αδελφών" στη Μακεδονία -οι οποίες και ενέπλεξαν τη Βουλγαρία σε διαδοχικές, καταστροφικές πολεμικές συρράξεις κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα- καθώς και η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περίοδος κατάληψης της εξουσίας από το ΚΚΒ και οικοδόμησης του σοσιαλισμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.