Η πόλη στο χρόνο : σημεία αναφοράς και προβολές στο σήμερα - Σιδηρόπουλος, Γεώργιος (Εκδόσεις Παπαζήση, 2015)
Ο συγγραφέας είχε επιβλέποντα τον Anatole Copp, καθηγήτρια την Francoise Choay και άκουσε από κοντά τον Κανδύλη να μιλά για την Τουλούζ Λε Μιράιγ και τον Ξενάκη να εξηγεί πώς σχεδίασε τις περσίδες του μοναστηριού της Σαντ Μαρί στην Τουρέτ του Λε Κορμπυζιέ. Σπούδασε πολεοδομία και χωροταξία στο Παρίσι, είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Γεωγραφία στο Αιγαίο και μεταξύ άλλων διδάσκει Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας. Το βιβλίο «Πόλη στο χρόνο, σημεία αναφοράς και προβολές στο σήμερα», μιλά για τις πόλεις όπως εμφανίζονται σύνθετες, πολύπλοκες με κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες, δύσκολα κατανοητές, με ασυνεχή αναπτυξιακή ακολουθία. Πόλεις ισχυρές, πόλεις-κράτη, πόλεις-αυτοκρατορίες, πόλεις μεγάλες, μέγα-πόλεις, πόλεις ηγεμόνων, πόλεις έργα τέχνης, πόλεις σε ακμή, πόλεις παρακμάζουσες, πόλεις περιθωριακές, τενεκεδουπόλεις. Αλλά αναφέρεται και στην ξεχασμένη ελληνική προϊστορική αστική περίοδο, το αειθαλές υποδάμειο σύστημα, την υπεροχή της οργάνωσης των βυζαντινών πόλεων απέναντι στην αναδυόμενη μεσαιωνική πόλη, την ελεύθερη κάτοψη και την καθ'ύψος ατέρμονη ανάπτυξη, την πολύπαθη ουτοπία και τις δυστοπίες, όπως και για την αστική αισθητική της μεσογειακής πόλης, τον φασαδισμό και την βρυξελοποίηση, αλλά και για την μετάπολη και την οικουμενούπολη του Δοξιάδη. Το κείμενο, αρχικά, ξεδιπλώνεται σύμφωνα με τον κλασικό γραμμικό τρόπο, απαριθμώντας τα βασικά σημεία αναφοράς της ιστορίας της πόλης μέσα στο χρόνο. Στο πρώτο σώμα του κειμένου, προστίθεται μια σειρά παράλληλων κεφαλαίων που παρακολουθούν συνειρμικά την εξέλιξη της πόλης, μέσα από γεγονότα και πεδία που εκτυλίσσονται ασυνεχώς στο χρόνο και στον χώρο. Στόχος του βιβλίου είναι η εν τάχει και εν συνόλω κατανόηση της πόλης, της οργάνωσης, των συστημάτων, της δομής, των τάσεων της στη διαχρονία, αλλά συγχρόνως και η ανάδειξη επιμέρους ζητημάτων με πιο αναλυτικό τρόπο στην παρότρυνση για περαιτέρω μελέτη.