Οι μνηστήρες του θρόνου - Ibsen, Henrik, 1828-1906 (Παγκόσμιο Θέατρο, 1970)
Οι "Μνηστήρες του θρόνου", γράφτηκαν στα 1864, όταν ο Ίψεν ήταν 35 ετών και οι πνευματικές του δυνάμεις βρίσκονταν σχεδόν στην πλήρη ανάπτυξή τους. Το έργο αυτό, που υπήρξε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ίψεν, το έγραψε, όταν ακόμη βρισκόταν στη Χριστιανία, πριν δηλαδή από τη μακρόχρονη αυτοεξορία του από την Νορβηγία. Λίγα χρόνια πρωτύτερα, ένοιωσε μια κάποια έλξη για το ιστορικό αυτό θέμα, τη διαμάχη δηλαδή ανάμεσα στον Χάκωνα και στον Σκουλ. Κι όμως ο ανταγωνισμός του Χάκωνα - Σκούλ, αντικατοπτρίζει το δικό του δράμα η σκληρή υποδοχή των συμπατριωτών του προς το τελευταίο του έργο "LOVE'S COMEDY" καθώς και η παντελής έλλειψη απήχησης προς το κοινό, σε σύγκριση με την ολοένα αυξάνουσα δημοτικότητα του φίλου και αντιζήλου του Μπγιόρσον, ο οποίος γνώριζε τη μια επιτυχία μετά την άλλη ήρεμα και με απόλυτη αυτοπεποίθηση, που ήταν και το μυστικό της επιτυχίας του, τον έκαναν να νοιώσει τη διαμάχη αυτή και να την παρουσιάσει τόσο ζωντανά στους "Μνηστήρες του θρόνου".