Είκοσι χιλιάδες λεύγες υπό την θάλασσαν - Verne, Jules, 1828-1905 (Εκδόσεις Νικολάου Δαμιανού, 1960)
Το 1859, ο Ντελάνεϋ, μηχανικός στο Σικάγο τον Η.Π.Α., είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα «μηχάνημα καταδύσεως», και στον εμφύλιο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών (1861-1865) οι Νότιοι χρησιμοποίησαν υποβρύχια εναντίον του στόλου των Βορείων. Φυσικό ήταν να εμπνευσθεί ο Βερν έναν καταπληκτικό «Ναυτίλο», ενισχυμένο μ’ ένα σωρό φανταστικές εφευρέσεις –που οι περισσότερες όμως πραγματοποιήθηκαν με τον καιρό– να κάνει τον υποβρύχιο γύρο του κόσμου. Στα 868, ένα πελώριο θαλασσινό τέρας, σκορπίζει τον τρόμο στους ναυτικούς. Η φρεγάτα Αβραάμ Λίνκολν αναλαμβάνει να το κυνηγήσει και να καθαρίσει τις θάλασσες. Στην αποστολή αυτή παίρνουν μέρος ο Γάλλος Πιερ Αρονάξ, καθηγητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, ο πιστός του υπηρέτης Κονσέιγ και ένας Καναδός φαλαινοθήρας και περίφημος καμακιστής, ο Νεντ Λαντ. Ύστερα από άκαρπες έρευνες πολλών μηνών, εντοπίζουν το τέρας, το οποίο επιτίθεται στη φρεγάτα. Ο καθηγητής Αρονάξ, ο Κονσέιγ και ο Νεντ Λαντ πέφτουν στη θάλασσα. Ανακαλύπτουν έτσι πως το τέρας είναι στην πραγματικότητα ένα ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο, το Ναυτίλος, το οποίο κυβερνά ένας παράξενος άνθρωπος, ο πλοίαρχος Νέμο…