3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις 3.000 από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα : προέλευση, ετυμολογία, ερμηνεία, αλληγορία - Νατσούλης, Τάκης (Σμυρνιωτάκης, 2013)
Η σοφία δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων και φωτεινών πνευμάτων, αλλά είναι συχνά προνόμιο και των απλών ανθρώπων του λαού. Μέσα σε μικρές φράσεις ή και λέξεις, ακόμα, κλείνει μεγάλες αλήθειες και σοφά συμπεράσματα από τη ζωή, που άλλοτε δίνονται άμεσα και άλλοτε έμμεσα και αλληγορικά, Πολλές από αυτές τις αλήθειες, που έχουν γίνει πια παροιμιώδεις, τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας συζήτηση χωρίς, όμως, τις περισσότερες φορές να ξέρουμε την ιστορική τους προέλευση, δηλαδή, πώς προήλθαν, ποιος τις είπε και κάτω από ποιες συνθήκες ειπώθηκαν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο καθένας, διαφορετικά έχει ένα κενό γνώσης. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το βιβλίο 3.000 ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ. Πρόκειται για ένα περισπούδαστο βιβλίο, το οποίο φωτίζει άπλετα, ερμηνεύει την προέλευση και αναλύει την έννοια περίπου 3.000 λέξεων και φράσεων, που έχουν γίνει παροιμιώδεις. Για να είναι εύκολη η ανεύρεσή τους, όλες οι Παροιμιώδεις Λέξεις και οι Φράσεις έχουν ταξινομηθεί με αλφαβητική σειρά. Έτσι, το βιβλίο αυτό είναι ένας αληθινός και ευκολομεταχείριστος πνευματικός θησαυρός του λαϊκού μας πολιτισμού, απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη.