Κ. Π. Καβάφης : το ανοιχτό έργο - Δρακόπουλος, Αντώνης (Επί των κειμένων, 2013)
Πάνω από έναν αιώνα μετά την πρώτη επίσημη παρουσίασή της στο Αθηναϊκό κοινό, η ποίηση του Καβάφη συνεχίζει να προσκαλεί κριτικούς και αναγνώστες να την ανακαλύψουν εκ νέου και να υπόσχεται την περιπέτεια μιας ακόμη ανάγνωσης. Η ικανότητά της να φιλοξενεί διαφορετικές αναγνωστικές ανάγκες και ερμηνευτικές πρακτικές αποτελεί αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες αρετές της και συνάμα έναν από τους βασικούς λόγους τής συνεχιζόμενης απήχησής της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι, όμως, υπάρχει στην καβαφική ποίηση που επιτρέπει σε διαφορετικούς αναγνώστες να ακουμπούν πάνω της διαφορετικές εμπειρίες και ποια είναι τα βασικά στοιχεία της καβαφικής γραφής που την ανοίγουν συνεχώς στο μέλλον; Στηριγμένο στην ανάγνωση συγκεκριμένων ποιημάτων, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να φωτίσει το κρυφτό που ο Καβάφης παίζει με τον αναγνώστη και να προσδιορίσει τους βασικούς τρόπους με τους οποίους κατορθώνει να κρατήσει το νόημα πρόσφορο σε διαφορετικές προσεγγίσεις, προσδοκίες και αναγνωστικές συμβάσεις.