Θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω της τέχνης - Τσέργας, Νικόλαος (Τόπος, 2014)
Ένας πολύτιμος οδηγός για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους καλλιτέχνες, αλλά και για τον καθένα που θα ήθελε να ενημερωθεί σχετικά με τα διάφορα μοντέλα παρέμβασης και τα μεθοδολογικά εργαλεία που έχουν διαμορφωθεί, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη. Οι διάφορες μορφές θεραπείας μέσω της Τέχνης, όπως αυτές εφαρμόζονται και χρησιμοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας, είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία θεραπειών, που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών θεραπευτών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερη θέση κατέχουν η Μουσικοθεραπεία, η Εικαστική θεραπεία, το Ψυχόδραμα, καθώς και οι Εκφραστικές-Δημιουργικές θεραπείες ένα νέο διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει πολλές μορφές Τέχνης, όπως τις εικαστικές τέχνες, την ποίηση, τον χορό, τη φωτογραφία κ.ά., στο πεδίο της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Οι σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά στις θεραπείες αυτές, προάγουν τον επιστημονικό στοχασμό, την ψυχολογική σκέψη και εμβαθύνουν στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το βιβλίο, καρπός ενδελεχούς μελέτης της σύγχρονης εικόνας των Θεραπευτικών Προσεγγίσεων μέσω της Τέχνης και της βιωματικής εργαστηριακής εμπειρίας του συγγραφέα, απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στις στηριζόμενες σε επιστημονικά δεδομένα θεραπευτικές δυνατότητες της Τέχνης.