Η κοινωνία των ίσων - Rosanvallon, Pierre, 1948- (Πόλις, 2014)
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική αντεπανάσταση. Από τη δεκαετία του '80 και μετά, οι πλούσιοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι. Ανατρέπεται έτσι η τάση που επικρατούσε ώς τότε, και η οποία χαρακτηριζόταν από τη διαρκή προσπάθεια μείωσης της διαφοράς μεταξύ πλουσίων και τωχών. Γνωρίζουμε τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση. Αλλά η υποχώρηση της ιδέας της ισότητας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οδήγησε στην απονομιμοποίηση της φορολογίας και της ιδέας της αναδιανομής του πλούτου. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να σκεφτούμε ξανά τον τρόπο με τον οποίο η ιδέα της ισότητας θα ανακτήσει το κύρος και την επιρροή της. Το ανά χείρας βιβλίο αφηγείται την ιστορία των συζητήσεων και των αγώνων για την ισότητα, ρίχνοντας νέο φως στο σήμερα. Και, στη συνέχεια, διατυπώνει μια φιλοσοφία της ισότητας ως κοινωνικής σχέσης, που υπερβαίνει τις θεωρίες δικαιοσύνης του Τζων Ρωλς και του Αμάρτυα Σεν, αποσκοπώντας στην ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας πραγματικής αλληλεγγύης. Στο παρόν βιβλίο με καθοδήγησε περισσότερο παρά ποτέ η επιδίωξη να μη διαχωρίσω την επιστημονική εργασία από τις πολιτικές μου ανησυχίες. Αυτό είναι το πνευματικό διακύβευμα που διέπει το παρόν έργο. Το πολιτικό του διακύβευμα είναι να καταστήσει σαφές ότι το μέλλον της σοσιαλιστικής ιδέας στον 21ο αιώνα θα κριθεί από την κοινωνική εμβάθυνση του δημοκρατικού ιδεώδους. Ήρθε έτσι η ώρα του αγώνα για μια ολοκληρωμένη δημοκρατία, που θα προκύψει από τη διασύνδεση των ιδανικών του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, τα οποία είναι εδώ και πολύ καιρό διαχωρισμένα. Οι μεγάλες πνευματικές και πολιτικές διαμάχες του μέλλοντος θα αφορούν την αποσαφήνιση των βάσεων και των μορφών μιας τέτοιας δημοκρατίας. Το παρόν βιβλίο δεν έχει άλλη φιλοδοξία από το να βάλει τον πρώτο λίθο σε αυτό το εγχείρημα της επαναθεμελίωσης. Πιερ Ροζανβαλόν Το εμπεριστατωμένο και στρατευμένο βιβλίο του Ροζανβαλόν είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά, προκειμένου να ξαναβρεί τη χαμένη της ταυτότητα. Jacques Julliard, Marianne Σημαντική συμβολή στη συζήτηση για τη δημοκρατία, και σπουδαίο πολιτικό έργο. Philippe Raynaud, Le Dèbat Συνταρακτικό δοκίμιο. Libération Έργο κεφαλαιώδους σημασίας. Les Inrockuptibles