Οι βυζαντινοί οικισμοί στη Μακεδονία μέσα από τα αρχαιολογικά δεδομένα, 4ος-15ος αιώνας - Καραγιάννη, Φλώρα (Αφιερώματα, 2010)
Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, πέρα από την αξία τους ως αρχιτεκτονικές ή καλλιτεχνικές δημιουργίες της εποχής τους, φέρουν συχνά αποτυπωμένες τις ιστορικές συγκυρίες, μέσα στις οποίες έδρασαν και δημιούργησαν το δικό τους πολιτισμό, οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου. Η μακεδονική γη μέσα στους αιώνες φιλοξένησε στα εδάφη της σημαντικές πόλεις αλλά και άγνωστους σε μας οικισμούς που άλλοτε καταγράφονται στις ιστορικές πηγές και άλλοτε είναι γνωστοί μόνο από τα τυχαία ανασκαφικά ευρήματα. Με την παρούσα έκδοση γίνεται μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ερμηνείας των αρχαιολογικών δεδομένων στο βαθμό που αυτά αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές της μορφής και της εξέλιξης των οικισμών που αναπτύχθηκαν από το τέλος της ύστερης αρχαιότητας μέχρι και την άλωση από τους Οθωμανούς. Το αρχαιολογικό ταξίδι στην περίοδο και στο χώρο ανάπτυξης του βυζαντινού πολιτισμού θα αποκτά ολοένα και περισσότερους σταθμούς όσο οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται και τα αρχαιολογικά δεδομένα αυξάνουν. Ελπίζουμε η μακεδονική γη να αποτελέσει την αφετηρία.