Τα νεοελληνικά κύρια ονόματα : αλφαβητική παρουσίαση - Σερεμετάκης, Θεόδωρος (Λεξικά / Πατάκη, 2009)
Τα ονόματά μας δεν έχουν δημιουργηθεί τυχαία. Η λαογραφική και γλωσσολογική έρευνα δείχνει την επινοητικότητα των εμπνευστών-δημιουργών, στην προσπάθειά τους να συνθέσουν και να αποδώσουν κάτι καλό, υψηλό και ωραίο. Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται μια παρουσίαση των νεοελληνικών ονομάτων, με εξέταση σημαντικών ερευνητικών πτυχών: -Ετυμολογία και ερμηνεία του ονόματος -Λαϊκή αντίληψη γι' αυτό -Ποιοι ή ποιες είχαν ή έχουν το συγκεκριμένο όνομα -Σύντομο βιογραφικό προσωπικοτήτων με το όνομα αυτό -Ημερομηνία ή ημερομηνίες εορτασμού του ονόματος, με σκοπό να ανακαλύψουμε τη γοητεία και τη δύναμη της ύπαρξής μας στη δωρεά και στη σφραγίδα της βαφτιστικής ή λαϊκής ονομασίας μας. Είναι επίσης το βιβλίο αυτό μια πρόκληση-πρόσκληση, με σύμμαχο τη γνώση και την έρευνα, να ταξιδέψουμε στη γλώσσα μας και να ανακαλύψουμε νοήματα εν πολλοίς ξεχασμένα. Η παρουσίαση των ονομάτων γίνεται με απλό τρόπο, με απώτερο σκοπό να καταστεί χρήσιμη και στον απλό αναγνώστη και στον ειδικό ερευνητή.