Έγκλημα στο πέρα : μυθιστόρημα - Umit, Ahmet, 1960- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία / Πατάκη ;, 2015)
ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Το πτώμα ενός ωραίου νέου άντρα στα πίσω σοκάκια μιας γωνιάς του Πέρα, στην καρδιά της Πόλης, που κάποτε ήταν η πιο περιζήτητη γειτονιά της. Το αίμα του βάφει κόκκινο το φρέσκο χιόνι. Το πιο ωραίο θύμα, ίσως και το πιο μοχθηρό... Μια φοβερή αλήθεια που τη φέρνουν στην επιφάνεια σκοτεινά μυστικά. 'Αντρες θύματα της περηφάνιας τους, γυναίκες που υποχρεώνονται να ζήσουν τη ζωή αυτών των αντρών. Σε αυτό το άντρο των εγκλημάτων, σε αυτόν τον κήπο της κακίας, σε αυτήν την αγορά όπου πουλιέται η ανθρώπινη σάρκα, ένας άντρας που προσπαθεί να κρατήσει την αγνότητά του... «Γυναίκες...» λέει μια φωνή απ'τα βάθη της ψυχής του. «Με τις γυναίκες δεν μπορείς να παίζεις... Μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι παίζεις, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι εσύ ο ίδιος έγινες παιχνιδάκι». Στο οδόστρωμα εμφανίζονται τα πρόσωπα των γυναικών της ζωής του. Μία προς μία οι εικόνες τους περνούν κάτω απ'τα πόδια του. Όλες οι γυναίκες έχουν σκυμμένο κεφάλι και θλιμμένα μάτια. Όλες είναι λυπημένες. Αδιαφορεί. Προχωράει πατώντας πάνω τους σαν να'ναι μια λακκούβα με νερό. Όμως σε λίγο τα πρόσωπα εμφανίζονται και πάλι. «Γυναίκες...» ακούει ξανά την ίδια φωνή. «Απ'τις γυναίκες δε γλιτώνεις ποτέ· τα φαντάσματά τους θα σε ακολουθούν σ'όλη σου τη ζωή».