Ματωμένα στέφανα (Ματωμένος γάμος) - Lorca, Federico Garcia, 1898-1936 (Πάγκόσμιο Θέατρο / Δωδώνη, 1989)
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Γεννήθηκε το 1898 στο Φουέντε Βακέρος. Ο πατέρας του αγρότης και η μητέρα του δασκάλα πιάνου. Μετά από πιέσεις του πατέρα του, γράφτηκε στη Νομική Σχολή την οποία εγκατέλειψε για ν' ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Το 1919, συνάντησε τους Σαλβαδόρ Νταλί και Λουίς Μπουνιουέλ με τους οποίους έκανε παρέα. Συνθέτει τα πρώτα του ποιήματα τα οποία κυκλοφορούν το 1921. Γράφει το πρώτο του θεατρικό "Μαριάνα Πινέδα" που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία. Μετά από ένα ταξίδι στην Αμερική (1929-1930), καρπός του οποίου ήταν η συλλογή "Ένας ποιητής στη Νέα Υόρκη" επιστρέφει και δουλεύει πάνω σε έργα για κουκλοθέατρο. Στα τρία επόμενα, και τελευταία χρόνια της ζωής του, γράφει τα θεατρικά: "Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα", "Ματωμένος γάμος", "Γέρμα", τραγωδίες με θέμα την κοινωνική καταπίεση. Ακολουθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Το 1936, σε ηλικία 38 ετών, δολοφονείται. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ. Άλλα έργα: "Τα μάγια της πεταλούδας", "Δον Περλιμπλίν και Μπελίσσα", "Θαυμαστή μπαλωματού", "Δόνα Ροζίτα", "Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα", κ.ά. καθώς και αρκετά ποιήματα.