Η αέναη επιστροφή του φασισμού - Riemen, Rob (Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες : Κόσμος / Πατάκης, 2014)
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φασισµού; Γιατί επανεµφανίζεται στην Ευρώπη σήµερα; Πώς θα αντιµετωπίσουµε την εξάπλωσή του; Ο Rob Riemen µάςυπενθυµίζει τη στάση του Αλµπέρ Καµύ, του Τόµας Μαν, του Νίτσε, του Αντόρνο, του Πολ Βαλερύ, στοχαστών σύγχρονων της γένεσης του φαινοµένου στον εικοστό αιώνα, οι οποίοι συµφωνούν, ο καθένας µε τον τρόπο του, στο εξής: ο φασισµός βασίζεται στην απουσία της ιδεολογίας και στην άρνηση των πνευµατικών αξιών· ευδοκιµεί όταν οι άνθρωποι παύουν να σκέφτονται. Πρόσφορο έδαφος για τον φασισµό είναι η υλική αβεβαιότητα, η δυσαρέσκεια, η σιωπή των ελίτ κάθε είδους - φαινόµενα που δε λείπουν από τη σηµερινή κοινωνία. Ο Riemen επιµένει στον ρόλο της τέχνης και του πολιτισµού σήµερα, περισσότερο από ποτέ, και ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους διανοουµένους να µας εµπνεύσουν ενισχύοντας την πίστη στη θετική δύναµη του ανθρώπινου νου.