61 μαθήματα καθημερινής ζωής από τους Στωικούς - Exelman, Max (Λογοτεχνικά δοκίμια / Πατάκης, 2015)
Σ'αυτό το βιβλιαράκι ο Μαξ Έξελμαν συγκεντρώνει μερικές σκέψεις των Στωικών φιλοσόφων, οι οποίοι αποδεικνύονται σταθερά επίκαιροι. Η σοφία τους μπορεί να ανοίξει δρόμους στη σκέψη μας, να θεραπεύσει την ψυχή μας και να μας βοηθήσει να δούμε τη ζωή μας με καινούριο βλέμμα, να γίνουμε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι. Η φιλοσοφία των Στωικών μπορεί να συνοψιστεί στην πρόταση που αναφέρεται στα προγράμματα των 12 βημάτων - "Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ και τη σοφία για να διακρίνω τη διαφορά μεταξύ τους"-, αλλά την υπερβαίνει. Στοιχεία της Στωικής φιλοσοφίας συναντάμε στον Κομφούκιο, στο Βούδα, στις αντιλήψεις του New Age. Ο Μαξ Έξελμαν αναλύει με απλό τρόπο τις μεγάλες αξίες που έχουν επηρεάσει τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά που βρίσκουν διαρκώς εμπόδια στις παρενέργειες και στα κενά του πολιτισμού.