Ο βλέπων : βίος και πολιτεία του προφήτου Σαμουήλ του Βλέποντος σε σύγχρονη αναφορά - Ιερόθεος Βλάχος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, 1945- (Ιερλα Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, 1991)
Παρουσιάζεται η ζωη και το έργο του Προφήτη Σαμουήλ, του ανθρώπου του Θεού, που έζησε στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης και είναι άγιος της Εκκλησ?ας μας. Συγχρόνως με την ανάλυση της ζωής του Προφήτη Σαμουήλ γίνονται εκτενείς προεκτάσεις σε σύγχρονα θέματα μέσα όμως από την θεολογία της Εκκλησ?ας. Βλέπουμε ότι η ενέργεια του αγίου Πνεύματος υπήρχε και στην Παλαιά Διαθήκη και ότι κανείς δεν μπορεί να έλθη σε κοινωνία με τον Χριστό χωρίς το Αγιον Πνεύμα.