Η αντίστασι της αγάπης - Μύρος, Αυγουστίνος Γ. (Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, 2014)
Ἀντίσταση εἶναι ὅρος, πού στή νεοελληνική γλώσσα τῶν τελευταίων δεκαετιῶν ἔχει λάβει πολεμικό περιεχόμενο. Πλεῖστοι ὅσοι στό ἄκουσμά του φέρνουν στο νοῦ τους τήν ἀντίσταση τοῦ λαοῦ μας, στό βουνό καί στήν πόλη, κατά τῶν δυνάμεων τῆς τριπλῆς κατοχῆς διαρκοῦντος τοῦ δευτέρου μεγάλου πολέμου τοῦ 20οῡ αἰώνα. Ἀντίσταση ὅμως εἶναι ὅρος, πού ἀπαντᾶται καί στήν Καινή Διαθήκη. «Ἀντίστητε δὲ τῷ διαβόλῳ, καὶ φεύξεται ἀφ' ὑμῶν» γράφει στήν καθολική του ἐπιστολή ὁ Ἀπόστολος Ἰάκωβος (Δ΄ 7). Ἡ πάλη ὅμως τοῦ πιστοῦ, κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο «οὐκ ἔστιν πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις» (Πρός Ἐφεσίους ΣΤ΄12). Συνεπῶς καί τά ὅπλα τοῦ πιστοῦ εἶναι διαφορετικά ἀπό τά συμβατικά ἤ τά νεώτερα πυρηνικά με πρώτιστο αὐτό τῆς ἀγάπης. Ἡ Ἐκκλησία μας ἔχει ἐπικριθεῖ ἔντονα ἀπό κοινωνικούς μεταρρυθμιστές γιά τήν καλλιέργεια δουλόφρονος χαρακτῆρος μεταξύ τῶν μελῶν της. Θεωροῦν οἱ κριτικά ἱστάμενοι ἔναντι αὐτῆς ὅτι οὔτε τά προβαλλόμενα ὡς ὅπλα ἀπό τήν Ἐκκλησία εἶναι ἀποτελεσματικά οὔτε οἱ πιστοί ἔχουν τή δύναμη νά ἀντισταθοῦν στό κακό καί στή βία λόγω ἀνεπαρκοῦς ἀντιστασιακοῦ φρονήματος. Γιά τόν λόγο αὐτό οἱ ἐπικριτές θεωροῦν ἄνευ σημασίας τήν ὅποια προσπάθεια κατεβλήθη στά ἀστικά κέντρα πρός ἐμψύχωση καί ἐνδυνάμωση τοῦ λαοῦ, προκειμένου αὐτός νά ὑπομείνει μέ ἐγκαρτέρηση τίς δοκιμασίες ἐκ τῆς σκληρῆς κατοχῆς καί νά προσδοκᾶ τήν ἀπελευθέρωση τῆς πατρίδας του μέ ὑψηλό τό φρόνημα. Ἐκεῖνο πού προβάλλεται κατ' ἀποκλειστικότητα εἶναι ὁ ἔνοπλος ἀγώνας. Ὁ συγγραφέας, ὁ πανοσιολογιότατος ἀρχιμανδρίτης Αὐγουστῖνος Μύρου, καταφέρνει κατά τρόπο πολύ ἀποτελεσματικό νά καταπείσει τόν ἀναγνώστη γιά δύο σημαντικές ἀλήθειες: 1η). Ἡ ἠθική και ὑλική συμπαράσταση πρός τόν δοκιμαζόμενο λαό οὐδόλως ὑποδεέστερη εἶναι ἔναντι τοῦ ἐνόπλου ἀντιστασιακοῦ ἀγώνα. 2η). Ἡ δράση αὐτή στα ἀστικά κέντρα δεν ἐγκυμονοῦσε λιγότερους κινδύνους ἀπό τούς ἄλλους τῆς ἔνοπλης ἀντίστασης.