Η κοινοτική διάσταση στην εκπαίδευση : ιστορικές προβολές, σύγχρονες αναφορές - Μπέτσας, Γιάννης Σ. (Παιδαγωγική και εκπαίδευση, 2007)
Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η κοινοτική διάσταση στην εκπαίδευση, όπως αυτή προσδιορίστηκε στο παρελθόν και εξελίσσεται στη μετανεωτερική εποχή. Η ιστορική διάσταση παρουσιάζεται μέσα από το παράδειγμα της ελληνικής κοινότητας ως φορέα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Αντίστοιχα, οι σύγχρονες αναφορές της κοινοτικής διάστασης στην εκπαίδευση περιγράφονται σε σχέση με τις μαθησιακές κοινότητες και την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κεφαλαίου των τοπικών κοινωνιών μέσω της δια βίου μάθησης, το αμερικανικό κίνημα του κοινοτισμού και το κίνημα της αποσχολειοποίησης στο πλαίσιο των μετανεωτερικών "εικονικών" κοινοτήτων.