Όπως με θέλεις ; Ένας ηλίθιος - Pirandello, Luigi, 1867-1936 (Παγκόσμιο Θέατρο ;, 1995)
Το θεμελιώδες ερώτημα του έργου «Όπως με θέλεις» του Πιραντέλλο, είναι αν η «άγνωστη Ίζα» που περισυνέλλεξε απ τον υπόκοσμο ο μυθιστοριογράφος Ζάλτερ, είναι η Λουκία, η γυναίκα του Μπρούνο, που είχε εξαφανισθεί δέκα χρόνια πριν. Μερικά από τα πρόσωπα του έργου δέχονται αυτή την ταυτότητα, άλλα την αποκρούουν. Η ίδια η «άγνωστη Ίζα» θεωρεί ανύπαρκτη κάθε πραγματική ταυτότητα και υποστηρίζει ότι ο καθένας είναι ή γίνεται για τον άλλο, εκείνο που ο άλλος επιθυμεί να είναι. «Είμαι εδώ, είμαι δική σου», λέει στο Μπρούνο. «Δεν υπάρχει σε μένα τίποτα που να μου ανήκει. Κάνε με εσύ, φτιάξε με όπως θέλεις... Δώσε μου τις αναμνήσεις σου, όλες τις αναμνήσεις που κράτησες από εκείνη. Εγώ θα τις ξαναδώσω μέσα μου ζωή, θα τις κάνω να ζήσουν όλη σου την αγάπη, με όλες τις πρώτες χαρές που σου είχε δώσει αυτή η γυναίκα.... Η ύπαρξη δεν είναι τίποτε. Ύπαρξη είναι εκείνο που εμείς φτιάχνουμε τον εαυτό μας. Κι εγώ έκανα τον εαυτό μου να γίνει εκείνη η γυναίκα...».