Δίχως να ξέρεις πως - Pirandello, Luigi, 1867-1936 (Παγκόσμιο θέατρο : Μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη, 1986)
Το έργο γράφτηκε το 1934. Είναι το προτελευταίο δραματικό έργο του Λ. Πιραντέλλο. Ανέβηκε στα Τσέχικα στο Εθνικό θέατρο της Πράγας στις 19 Νοεμβρίου του 1934, για πρώτη φορά. Ο Πιραντέλλο, που μόλις είχε πάρει το βραβείο Νόμπελ στη Στοκχόλμη, παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της Πράγας. Στην Ιταλία ανέβηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1935 στη Ρώμη, στο θέατρο Argentina, με τον Ruggero Ruggeri στον κύριο ρόλο και με δική του σκηνοθεσία. "...Αυτό το έργο κατέχει, μια μοναδική θέση στο θέατρο του Λουίτζι Πιραντέλλο γιατί το πρόβλημα της ανθρώπινης υπευθυνότητας το φθάνει μέχρι τις πιο ακραίες συνέπειες και μάλιστα τις πιο παράλογες. Είναι ένα πρόβλημα που ο Πιραντέλλο το είχε βέβαια πλησιάσει πολλές φορές. (Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Καθένας με τον τρόπο του. Το παιγνίδι των ρόλων. Για έναν ή για Κανέναν). Μόνο όμως στο Δίχως να ξέρεις πώς το αντιμετωπίζει τόσο απόλυτα και στα ίσα, το κάνει να βγαίνει απ' τη ζωή, απ' τη μνήμη, από την περασμένη πείρα και από την παρούσα του πρωταγωνιστή, ο οποίος καλείται άθελά του να το μοιραστεί με τους άλλους.